Echografie
Al lange tijd beschikt onze kliniek over de mogelijkheid om een echografisch onderzoek te doen bij dieren. Het is een pijnloze, veilige en mooie methode om het hart en de buikorganen in beeld te brengen. Het principe van echografie is simpel: een apparaatje, de probe, wordt tegen de buik gehouden en deze zendt een hoog frequent geluid uit. De organen kaatsen de geluidsgolven terug in verschillende richtingen, dus ook weer richting de probe. De probe zet de teruggekaatste golven om in een elektrisch signaal en dit wordt naar een computer gestuurd. De computer maakt daar een beeld van en toont dat op een monitor. Er wordt dus niet gewerkt met straling en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet schadelijk is.
Het verschil met een röntgenfoto is heel groot. Bij een röntgenfoto kun je hooguit de omtrek van een orgaan bekijken en er niet in kijken, zoals je dat wel met echografie kan. Tevens kun je bijvoorbeeld met een echo het hart zien kloppen en kun je dus ook iets over de functie van het hart zeggen. Röntgenfoto’s zijn daarentegen heel nuttig om de longen en de botten te beoordelen omdat echografie zich daarvoor niet leent.
Hoe gaat een echografisch onderzoek in zijn werk?
Het dier wordt op zijn zij (hartecho) of rug (buikecho) gelegd en er wordt een gedeelte van de vacht geschoren en echo gel aangebracht. Het fijnst is als de eigenaar aanwezig is en helpt om het dier vast te houden en gerust te stellen. Een echografisch onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag.
Waar wordt de echo voor gebruikt?
Echografie heeft een heel sterke positie gekregen binnen de diergeneeskunde. Razendsnel kan een beeld verkregen worden waardoor te zien is of er iets mis is met het hart. Ook kan er uitsluitsel gegeven worden of die ene knobbel, die is gevoeld tijdens het lichamelijk onderzoek, inderdaad afwijkend is of niet. Daarnaast kunnen afwijkende organen of weefsels gericht aangeprikt worden onder echobegeleiding en kan er naar gekeken worden door de patholoog.
Bovendien maken wij, op verzoek, veel echo’s van patiënten van andere praktijken uit onder andere Den Haag, Delft, Nootdorp en Zoetermeer. Natuurlijk krijgt uw eigen dierenarts een uitgebreid verslag van het onderzoek zodat uw eigen dierenarts uw huisdier op de juiste wijze kunt behandelen.